CUARTUL – o familie numeroasă
Aceeasi formula, mai multe culori, mai multe denumiri
Din aceeasi familie de cristale, veti regasi foarte multe pietre care pornesc de la aceeasi compozitie chimica, si la care difera doar cateva elemente in plus, cele care dau de fapt aspectul, culoarea, stralucirea si fac diferenta intre membrii aceleiasi familii de cristale.
Printre cele mai numeroase familii de cristale se afla CUARTUL.
Da, exista foarte multe tipuri de CUART, sub acest nume fiind clasata o intreaga categorie de cristale. Ceea ce le aseamana este formula chimica de baza – SiO2 – Dioxid de Siliciu – dar culoarea este data de alte elemente chimice continute.
Sa facem cunostinta cu cativa dintre membrii acestei familii:
AMETISTUL
Este cuartul de culoare violet. Poate avea diverse intensitati, de la un lila pal, pana la un violet inchis. Exista Ametist Lavanda, Ametist Dark (inchis la culoare), Ametist-Chevron (care contine straturi dantelate de alb si violet)
AMETIST
CITRINUL – cuartul galben
Printre cele mai cunoscute cuarturi este CITRINUL, care este cuartul de culoare galbena. Poate avea si zone albe, zone maronii, sau galbenul poate avea diverse intensitati. De multe ori, poate fi tratat termic pentru intensitatea culorii.
CITRIN
AMETRINUL – cuartul galben-violet
Este cuartul cu zone galbene si zone violet, o combinatie intre ametist si citrin, de unde ii provine si numele – AME+TRIN.
AMETRIN
CRISTALUL DE STANCA – cuartul transparent
Este cuartul incolor si este mai cunoscut sub forma de varfuri, decat de pietre rulate.
CUART/CRISTAL DE STANCA
CUART FUMURIU sau cuartul cenusiu
Asa cum ii spune si numele, este varianta gri, cenusie, fumurie a cuartului. Culoarea poate avea intensitati diverse, de la gri pal pana la aproape negru, de multe ori intensitatea este opbtinuta prin iradiere (artificiala).
CUART FUMURIU
CUART ROZ sau cuartul rose
Este cuartul de culoare, evident, roz, dar si aceasta poate avea mai multe intensitati. Mai exista si variatii ale Cuartului roz, si anume Cuart Cherry si Cuart Strawberry.
CUART ROZ
AVENTURINELE
In aceasta categorie intra mai multe tipuri de cuart, care au in plus intruziuni de mica, ceea ce le confera o anume stralucire in lumina directa a soarelui. Aventurinul poate avea si el, la randu-i, diverse culori: orange, galben, verde, albastru, rosu, purpuriu.
AVENTURINE
AGATELE
Sunt cuarturi de diverse culori dispuse in straturi fine intrepatrunse. Vom dedica o pagina speciala tipurilor de agate, fiind prea multe ca a le mentionam aici.
AGATE
CALCEDONIILE
Desi tot cuarturi la origine, familia Calcedonia este sunt considerata o categorie diferita, si ea foarte complexa si bogata de cuarturi colorate.
CALCEDONIA BLUE-LACE
CARNEOLUL – calcedonia portocalie
Este o calcedonie portocalie de fapt, si acesta in diverse nuante, de la carneol aproape galben pana la carneol maroniu.
CARNEOL
CRISOPRAZUL – calcedonia verde crud
Este o varietate de calcedonie verde.
CRISOPRAZ
HELIOTROPUL – calcedonia verde inchis
Este o varietate de calcedonie verde inchis (masliniu) cu pete grena.
HELIOTROP
ONIXUL
Si aceasta o categorie ampla, la fel ca a agatelor, ce poate avea diverse culori: alb, negru, verde, maro.
ONIXURI
JASPURILE
Sunt un capitol la fel de amplu ca cel al agatelor sau calcedoniilor, si le vom discuta intr-un articol separat. Este un cuart de diverse culori dispuse in puncte si pete.
JASPURI
CUARTURILE CHATOIANTE
Sunt unele din cele mai atractive cuarturi, sunt care sclipesc in functie de unghiul in care sunt privite in lumina. Acestea sunt OCHI DE PISICA/TAUR, OCHI DE SOIM, OCHI DE TIGRU de diverse culori, unele din aceste nuante fiind obtinute prin tratamente termice sau chimice.
OCHI DE…
CUART TURMALINAT SI RUTILAT
Unele cuarturi contin intruziuni din alte minerale, cum sunt CUARTUL RUTILAT – cuart cu fire de rutil auriu – si CUARTUL TURMALINAT – cuart cu fire de turmalina neagra.
CUART RUTILATCUART TURMALINAT