GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

ROMÂNIA | Neamț | Masivul Ceahlău

România | Neamț | Ceahlău

Masivul Ceahlău

Cai de acces: Izvoru Muntelui, Durau, Bicazu Ardelean/Neamt.

Pe 6 august, la Schimbarea la fata, este Ziua Muntelui.


Nu departe de Piatra Neamt (la 35 kilometri spre vest) se ridica masivul Ceahlau, in Carpatii Orientali. Nu sunt munti inalti, doar un maxim de 1907 metri, dar sunt impresionanti. Cand vremea e frumoasa, din Piatra Neamt si chiar de mai departe, catre apus, se pot vedea stancile semete ale Ceahlaului, oferind de obicei apusuri de soare superbe.

Cu toata Moldova la picioare!

Privind spre est de pe Toaca sau de pe platoul de la cabana Dochia, in zilele foarte senine se vede toata Moldova. De aici se vad in zare orasele Bicaz, Piatra Neamt, Roman, Targu Neamt, unii spun ca in zilele foarte senine se vede si Iasiul, Bucurestiul… ba chiar si marea. Eu nu le-am vazut chiar atat de departe, dar ceea ce vezi in jur iti taie rasuflarea, mai ales ca iti dai seama ca esti deasupra tuturor. Se observa tot sirul muntilor Carpati in diminetile in care aerul este foarte pur.

Schitul de pe Ceahlău

Venerat de daci in antichitate, locul unde Soarele era pre-aslavit de vechea civilizatie daca, Ceahlaul are si acum o data din an in care este sarbatorit de pelerini: 6 august, Schimbarea la fata, numita si ziua Muntelui.

Schitul din lemn ridicat pe Ceahlau in anii 90, este un loc perfect de reculegere, departe de aglomeratie si stress, unde te simti si mai aproape de Dumnezeu. In fond, aici suntem cu aproximativ 1600 de metri mai aproape de EL! Manastirea de calugari are hramul Schimbarii la fata de pe 6 august si atrage, in aceasta zi, mii de pelerini de prin imprejurimi pentru rugaciune. Acum este in extindere, adaugandu-i-se camere de oaspeti.

Marea alpină

Fenomenul meteo din foto se manifesta uneori dimineata la baza muntelui, peste toata valea. Ce se vede in fata ochilor, inainte ca plafonul de nori sa se risipeasca, iti taie rasuflarea.

Marea alpina




Piramida de pe Ceahlău

Un alt fenomen aparte are deja renume: piramida de pe Ceahlau. In jurul orelor 7 am, varful este deasupra norilor, iar umbra care se profileaza peste nori cu soarele la rasarit are forma perfect piramidala. Unii vorbesc si de o legenda legata de formarea unei holograme dintr-un anumit unghi – povestea e scrisa pe un panou la baza varfului Toaca – dar e dar un fenomen optic. Umbra combinata si lunga a celor doua varfuri apropiate – Toaca si Panaghia – se intinde peste vale la rasaritul Soarelui, in preajma datei de 6 august.

Din cauza celor doua unghiuri diferite din care bate umbra, da impresia unei piramide 3D, holografice, pe care amatorii de esoterism o venereaza si o folosesc ca motiv de meditatie, iar curiosii o cauta ca pe un eveniment ”must have” pentru selfieuri si postari. Multi urca muntele in noaptea de 6 august pentru a fi acolo la rasarit, dar piramida se vede la fel de bine si in alte zile inainte si dupa 6 august, deci nu e nevoie sa dam buzna doar in ziua muntelui (e si hramul schitului in aceeasi zi, deci e clar ca fluxul de turisti e maxim). Mai exista si ghinionul ca ceata sa nu permita formarea fenomenului iar atunci dezamagirea privitorilor poate fi mare.

Cascada Duruitoarea

Tot in Ceahlau se afla si o cascada, numita „Duruitoarea”. Ea poate fi intalnita pe traseul ce coboara de la cabana Dochia spre statiunea Durau sau pe un alt traseu ce pleaca de la cabana Fantanele. Sunetul apei ce cade de la o inaltime de aprox 100 de metri poate fi auzit de departe, de aici provenindu-i si numele.

Cabane

Pe Ceahlau, exista cateva posibilitati de cazare, in regim de cabana. La baza muntelui, in Durau sau in Izvoru Muntelui, sau pe munte, la cabana Fantanele (pe traseele dinspre Durau catre Toaca) sau la cabana Dochia (la finalul oricarui traseu).

Cabana Fantanele – ramasa in urma

Cabana Fantanele (1220 m altitudine) este locul de popas cel mai apropiat de baza muntelui, la aproape o ora de urcus din Durau.

Cabana Dochia inainte de a fi renovata

Cabana Dochia este statia terminus a celor mai multi turisti. Ea poate gazdui turisti in camere de 2, 5, 7, 12, 17 sau chiar mai multe persoane. Confortul este cel obisnuit pentru o cabana de munte.

Nu departe de cabana Dochia se afla si un mic camping pentru amatorii de cort care pot campa pe platoul de pe Piatra Lata.

Cea mai confortabila solutie sunt hotelurile din Durau pe versantul de vest – sau casele particulare/pensiunile din Izvoru Muntelui, pe versantul de est.




Varful Toaca (1904 metri)

Desi cel mai vizibil, nu este si cel mai inalt din masiv. Pentru a ajunge in varf, de la baza varfului, s-a construit cu multi ani in urma o scara din lemn foarte impresionanta de peste 400 de trepte, dar care in ani a devenit nefunctionala, roasa de vreme, fiind complet distrusa. In 2018 se reconstruieste, de data aceasta cu trepte de metal, dar scara veche face inca parte din peisaj.

Si mai aproape de Varful Toaca

Se poate ajunge in varf pe cararile formate pe versant. Daca poti infrunta haul pe care il lasi in urma la urcus si reusesti sa ajungi in varf, de aici vezi o panorama incredibila spre toata Moldova inconjuratoare.

In 2018 s-a construit o scara noua, metalica, solida si foarte spectaculoasa, care a devenit deja atractie turistica.

 

In apropierea varfului Toaca, functioneaza o statie meteo, ale carei aparate de masura sunt amplasate chiar in varful muntelui.




Varful Ocolașu Mare (1907 metri)

Este varful din cel mai indepartat punct din foto. Zona a fost numita rezervatie naturala, astfel incat accesul pana pe varful Ocolasului a fost interzis sau cel putin limitat. De asemenea, in semn de respect pentru vizita voastra in Ceahlau, se plateste la Salvamont (are baza in Izvoru Muntelui, in Durau si la Dochia) o taxa modica de rezervatie ce poate fi achitata ori odata cu taxa de cazare la cabana Dochia, ori la intrarea pe trasee, la baza muntelui.

Ocolasul Mare

Rezervatia Naturala Ceahlau

O nota buna de adus celor care administreaza acum parcul national Ceahlau. Turistii trebuie sa plateasca o taxa de rezervatie modica la intrarea pe toate trasee (exista niste cladiri special amenajate spre care sunteti indrumati in Durau sau Izvoru Muntelui).

Stânca ”Piatra Lăcrimată”

Varful Toaca si Piatra Lacrimata

Pe langa imaginea varfului Toaca din fundal, puteti vedea in prim plan o stanca cu o forma deosebita. Este numita Piatra Lacrimata.

Trasee
TRASEU USOR: IZVORU MUNTELUI – LUTU ROSU – DOCHIA. Recomandat la urcus/coboras rapid.

Desi usor, este mai plictisitor, in sensul ca cele mai spectaculoase privelisti pot fi admirate in doua mari versante, cel care priveste spre varful Toaca din spatele muntelui, si ceva mai tarziu cel care priveste spre Piatra Lata si cabana Dochia. Este un traseu pentru cei „grabiti” sau fara antrenament special. Multi fac acest traseu pentru performante personale, incercand sa bata recordul la urcus sau coboras. Am auzit si de recorduri de jumatate de ora la coborare (in fuga desigur). De vazut: Detunatele

Stancile Detunatele peste marea alpina

TRASEU USOR: DURAU – CABANA FANTANELE – DOCHIA. Dunga rosie, in jur de 3 ore. Recomandat la urcus.

Din Durau urcati spre cabana Fantanele, unde ar trebui sa ajungeti in aprox. o ora. Faceti o pauza, beti apa de la izvor, bucurati-va de peisaj si apoi continuati spre varf la pas. Ar trebui sa ajungeti in vreo 3 ore, cu traseu usurel prin padure, in care mai apar cateva luminisuri spectaculoase cu vedere spre stanci. Veti trece la un moment dat pe langa o stanca cu forma deosebita, numita Cusma Dorobantului. E recomandabil pentru orice varsta, nefiind un traseu foarte solicitant. De vazut: varful Toaca si varful Panaghia

TRASEU GREU: CABANA DOCHIA – CASCADA DURUITOAREA – DURAU. Cruce rosie, 4,5 ore de mers. Recomandat la coborare.

Il recomand pentru coborare, pentru ca panta este extrem de abrupta. Nu e usor nici la coborare, darmite la urcus! Dar este un traseu palpitant, inceputul este spectaculos, avand mereu peisajul alpin in fata ochilor. Pe traseu intalniti si cascada Duruitoarea pana la Curmatura Stanilelor.

Pana aici poate ajunge masina, fiind singurul traseu auto pana mai aproape de varf, venind pe un drum forestier de la Bicazul Ardelean, dar de aici incepeti s-o luati la pas, si ar mai fi vreo ora pe jos pana la Dochia. Este indicat celor grabiti, care nu au timp sa urce pe trasele obisnuite. De vazut: poiana Stanilelor si cascada Duruitoarea



TRASEU DIFICIL, insemnat pe harta cu dunga rosie apoi cruce albastra – Din Izvoru Muntelui pana la cabana Dochia prin Poiana Maicilor. Repere: Poiana Maicilor (1326 m), superb loc de popas, Turnu lui Budu si Ana (o zona spectaculoasa printre stanci ametitoare si urcus pieptis – sau coboras abrupt, depinde de unde vii), Ocolasul Mic, Ocolasul Mare

TRASEU USOR IN CIRCUIT  – CABANA DOCHIA – STATIA METEO – VARFUL TOACA. Durata aprox 2-3 ore

Un alt traseu, mai pentru lenesi, incepe de la cabana Dochia pe la statia meteo pana la Toaca, foarte usor, pe curba de nivel pana la baza varfului, apoi urcand pe cararile de langa treptele de lemn ce duc pana sus.

In 2019 au fost instalate aici 400 si ceva de trepte de metal, foarte spectaculoase, gasiti fotografii in galeria foto de mai jos.

Vantul bate uneori foarte tare, deci imbracati-va bine. Cand urcati, mai bine nu va uitati ce lasati in urma. Oricum veti vedea la coborare. Sa nu scanciti atunci ca vreti sa luati liftul, ca altfel dormiti pe antena de telefonie din varf 🙂 De vazut: statia meteo, varful Toaca, scarile de pe Toaca, jgheabul cabanei

Traseele foarte dificile nici nu le mai amintesc, fiind pentru adevaratii impatimiti ai muntelui care oricum le cunosc, fara a le trece acum in revista.

Varfuri reprezentative: Toaca – Ocolasul Mare – Panaghia – Ghedeon
Cabane: Dochia – Fantanele – Izvoru Muntelui
Stanci cu forme deosebite: Detunatele – stanca Dochiei – stanca Faraonului – Santinela – Piatra Lata – Piatra cu apa – Turnu lui Budu si Ana
Alte repere: statia Meteo – manastirea de pe Ceahlau – cascada Duruitoarea – rezervatia Polita cu Crini – rezervatia Ocolasu Mare
Izvoare – Gasiti izvor in Izvoru Muntelui, la cabana Dochia, langa manastire, pe traseul catre cabana Fantanele, catre cascada Duruitoarea si pe traseul catre Stanile. Mici izvorase se gasesc pe toate traseele inscrise pe harta.



DE STIUT!
Pe Ceahlau nu se poate urca decat cu pasul, deci nu exista trasee rutiere pana in varf, nici teleferic sau telecabina. Deci luati-va incaltari comode! Nu aveti ce cauta aici nici cu sandale, nici cu pantofi de oras!
Pe Ceahlau se poate intinde cortul pe un platou din apropierea cabanei Dochia.
Confortul de cazare la cabana este scazut, deci nu sperati ceva iesit din comun, ca atare nu veniti aici daca vreti o vacanta de vis. Dar pentru o noapte, doua, merge, pentru ca nu veniti aici ca sa faceti dus…
Vremea este schimbatoare, sunt zile perfecte, cu cer senin cu vizibilitate pe sute de kilometri in jur, alte zile cu ceata cand nu vezi la doi pasi.
Pe Ceahlau nu se poate face gratar, focul este interzis. Ceahlaul este rezervatie naturala.
Pe Ceahlau nu exista poiene pentru pic-nic de weekend. Daca asta cautati, ramaneti la baza! Sus urca doar turisti care doresc imagini superbe, miscare si aer curat.
Pe Ceahlau exista si pericole: in afara de avalanse de pietre pe alocuri, vanturi puternice, grohotisuri si stanci inalte unde e mai bine sa nu va urcati daca aveti rau de inaltime, in unele perioade ale anului aici se pot intalni si vipere, dar incidenta aparitiilor este mica, nu va speriati!




GALERIE FOTO ©dana.onmyway


Urmareste-ne colectiile de fotografii pe:
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dana.onmyway/ 
FACEBOOK: https://www.facebook.com/dana.onmyway/