In general, cristalele se prezinta in culorile lor naturale. Dar exista totusi unele exceptii, deoarece unor cristale li se aplica de catre producatori – ori dupa extractie, ori la prelucrare – diverse tratamente suplimentare. Scopul acestor procedee industriale este: modificarea culorilor naturale pentru diversificarea paletei de culori, amplificarea unor nuante prea pale, stabilizarea unor culori sensibile, sau reproducerea pietrelor naturale pe cai industriale.
1. Modificarea culorii originale
Unele cristale sunt supuse unui tratament chimic non-invaziv de modificare sau ameliorare a culorii naturale, pentru un aspect mai placut sau pentru diversitatea culorilor.
De ce? Pentru ca unele pietre sunt, in forma lor naturala, mai putin atractive, au culori mai terne, fade, de aceea producatorii le aplica tratamente de colorare suplimentara care le fac atat de frumoase si de diverse.
Nota: colorarea artificiala schimba intr-o mica masura calitatile metafizice ale pietrelor!
EXEMPLE de pietre care au culorile modificate:
AGATELE COLORATE
Varianta NATUR a agatului este terna, urata, neatractuiva pentru multi, si pentru ca este o piatra de care se prinde bine colorantul artificial, li se aplica diverse tratamente de colorare artificiala, oferind astfel o paleta mult mai larga de culori: mai intense, mai frumoase, mai diverse.
Astfel Agatul natur devine prin colorare arrificiala AGAT BLEU AGAT VERDE AGAT ROZ AGAT MOV
JADUL COLORAT
Jadul are la origine o nuanta VERNIL PAL. Pentru unii poate fi banala si terna, ca atare, pentru diversificarea paletei de culori, Jadul poatye fi colorat artificial, poate in cea mai variata paleta de colori dintre toate cristalele. Inclusiv varianta jad alb este varianta vernil decolorata. Astfel Jadul poate fi rosu, alb, roz, verde, galben, fucsia, bleu, mov et.
Asa arata JADUL natur si prin colorare poate deveni multicolor
HOWLITUL/MAGNEZITUL COLORAT
Varianta natur a Howlitului este alba, dar poate fi colorata industrial. Cel mai adesea este gasita in varianta bleu intens (ca inlocuitor al Turcoazului), dar poate fi si galben, roz, verde, mov.
HOWLITUL ALB devine, prin colorare, cel mai adsesea, HOWLIT BLEU sau de orice alta culoare.
CORALUL
Coralul este la origine in general alb sau crem, de aceea, pentru diversificarea paletei de culori, este colorat artificial, si astfel este disponibil intr-o multitudine de culori.
Acest superb CORAL ROSU este la origine alb, colorat artificial in rosu. De regula, culoarea iese la spalare.
Articolul continua mai jos
2. Amplificarea sau ameliorarea culorii originale.
Unele cristale sunt supuse unor tratamente chimice sau termice de accentuarea culorii naturale.
De ce? La origine, cristalele pot fi mai sterse, mai fade, iar tratamentele non-invazive le transforma in pietre mult mai aspectuoase, fara a modifica in vreun fel calitatile lor naturale originale.
Nota: amplificarea sau ameliorarea artificiala a culorii schimba intr-o mica masura calitatile metafizice ale pietrelor!
Exemple de cristale care au culoarea amplificata/ameliorata sunt:
- unele variante de Lapis Lazuli sunt mai mult gri decat albastre, de aceea culoarea poate fi intensificata/ameliorata artificial pentru o nuanta mai puternica
- unele variante de Ametist pot fi colorate suplimentar sau poti fi intensificate
- unele variante de Citrin au o nuanta de galben murdar, deloc atractiva, de aceea li se pot aplica tratamente termice pentru a le transforma intr-un galben auriu superb
- unele variante de Granat nu prezinta binecunoscuta nuanta visinie, de aceea li se pot aplica procedee infustriale pentru a intensifica nuanta grena
- unele variante de Acvamarin pot fi pale sau pot prezenta pete galbene, de aceea li se aplica tratamente chimice sau termice pentru a intensifica frumoasa nuanta bleu-vert
- unele variante de Cuart Fumuriu pot fi foarte eschise la culoare, foarte pale, de aceea li se pot aplica tratamente chimice suplimentarte pentru a da profunzime nuantei fumurii
Articolul continua mai jos
3. Variante reconstituite
Nota: reconstituirea artificiala a pietrei schimba intr-o mica masura calitatile metafizice ale pietrelor!
Unele pietre sunt foarte fragile, foarte moi, de duritate mica, de aceea li se poate aplica un tratament chimic suplimentar numit reconstituire – aplicare de lianti industriali.
De ce? Pentru a-i oferi o duritate mai mare, pentru a putea fi folosite fara griji in industria bijuteriilor. O piatra casanta, care se poate rupe usor la prelucrare, nu e pe placul niciunui bijutier!
Exemple de pietre reconstituite industrial: unele variante de Turcoaz, Malahit, Crisocola.
Turcoaz natural versus Turcoaz reconstituit
Articolul continua mai jos
4. Variante reproduse industrial
Unele cristale – precum Crisocola, Jadul, Opalul, Piatra Lunii, Piatra Soarelui, Malahitul, Turcoazul, Lapis Lazuli – pot fi reproduse prin procese industriale.
Exemple de pietre realizate industrial sunt
MALAHITUL ARTIFICIAL
Malahit natural versus Malachit artificial
PIATRA SOARELUI ARTIFICIALA
Ceea ce se vinde, cel mai des, ca Piatra Soarelui este de fapt o varianta artificiala – industriala – numita Goldstone – care poate exista in diverse culori, cel mai des maro-roscat, bleumarin, verde.
PIATRA LUNII ARTIFICIALA SAU OPALUL ARTIFICIAL
Ceea ce se vinde ca Piatra Lunii sau Opal este de fapt o varianta artificiala – realizata industrial – numita Sticla de opal sau Opalit – care poate exista in diverse culori, cel mai des varianta alba cu sclipiri bleu aurii.
Asa arata Piatra Soarelui NATURALA si Piatra Lunii NATURALA