GOOD LIFE MAGAZINE

"Eu sunt..."

Search
HOROSCOPUL ZILNIC ACVARIA.COM * ACVARIA.RO

Horoscop zodia BERBEC Horoscop zodia TAUR Horoscop zodia GEMENI Horoscop zodia RAC Horoscop zodia LEU Horoscop zodia FECIOARA Horoscop zodia BALANTA Horoscop zodia SCORPION  Horoscop zodia SAGETATORHoroscop zodia CAPRICORN Horoscop zodia VARSATOR Horoscop zodia PESTI

Cum identifici cristalele veritabile de imitatii?




Cum recunoști cristalele naturale de cele artificiale?

Cea mai mare neîncredere a persoanelor care cauta un cristal este veridicitatea lui, autenticitatea lui, care poate fi tradusa cel mai uşor prin originea sa naturala. E absurd sa întrebi cât la suta e natural un cristal, pentru ca el poate fi ori suta la suta… ori deloc!


Iata cateva indicii care pot spune multe despre autenticitatea unui cristal.

1. PRETUL.

Un cristal natural rar, de calitate, care e mult prea ieftin ca sa fie veritabil, este deja un mare semnal de alarma! Daca e ieftin, atunci poate fi o banala imitatie sau alt cristal vandut cu acel nume.

Nu veti gasi – poate niciodata! – cristale mult prea ieftine de: Moldavit, Lapis Lazuli, Malahit, Rodocrozit, Rubin, Safir, Topaz, Smarald, Crisocola, Crisopraz, Citrin, Serafinit, Chihlimbar, Kianit, unele variante de Turcoaz, Turmalina, Opal, s.a.

2. PROVENIENTA.

Sigur, conteaza si de unde cumparati cristalele, fiecare magazin avand furnizorii sau sursele lor de aprovizionare, mai mult sau mai putin de incredere. Exista magazine care vand la gramada superbe Ametiste fara macar sa stie ca sunt Ametiste, sau invers, sub titulatura de jaduri – de exemplu – veti gasi si Aventurin, si Crisopraz, si Agate sau sub titulatura de Citrin, puteti gasi de multe ori Jad colorat galben sau Calcit galben.

Culorile pot crea cel mai des confuzii. Nu orice piatra mov e… Ametist, nu orice piatra galbena nu e… Citrin, nu orice piatra verde  e Jad. Exista o varietate vasta de cristale din aceeasi gama cromatica, de aceea ideal ar fi sa va informati cu privire la cristalele cautate si gasite.

Un indiciu este profilul magazinului de la care cumparati. Daca este specializat pe cristale, minerale, pietre – nu neaparat pe bijuterii – atunci poate fi o garantie ca ati cumparat ceea ce scre pe eticheta.

Exista si cristale foarte asemanatoare care pot fi confundate intre ele chiar si de cunoscatori, deci aici conteaza experienta vanzatorului, si sursa din care provin cristalele, ca sa fie vandute cu numele lor real. Multe cristale vandute ca fiind Turmalina neagra pot fi de fapt, Onix Negru, sau cristale vandute ca Acvamarin, pot fi Angelit sau invers s.a.m.d.


CITITI AICI un capitol intreg dedicat articol despre posibilele confuzii intre cristale.

3. IMPERFECTIUNILE.

Sigur, cautam cel mai frumos cristal din lume, dar totusi, de foarte multe ori, cristalele naturale nesupuse unei prelucrari mestesugite, NU sunt perfecte, prezinta fisuri, zgarieturi, intruziuni din alte minerale etc.

Daca va trece prin mana un cristal muuult prea frumos ca sa fie adevarat, mult prea sclipitor, mult prea… perfect – iar  pretul e totusi accesibil – analizati-l cu mai multa atentie. S-ar putea sa nu fie cristal, ci sticla, imitatie artificiala sau… plastic!


Articolul continua mai jos




4. CULOAREA SI ASPECTUL.

Majoritatea cristalelor naturale prezinta culorile lor naturale, dar unele cristale – desi naturale – sunt mai fade, au culori sterse sau neaspectuoase, ca atare, industria cristalelor a recurs la diverse procedee pentru a imbunatati calitatea, culoarea sau aspectul pietrelor.

De exemplu: multe agate sunt gri, deci nu  prea atractive, Lapis Lazuli natural poate avea o nuanta bleu sters, fara sclipiri de pirita, Acvamarinul poate avea tente galbene, Cuartul Fumuriu poate fi prea fad etc.

CITITI AICI un articol despre culorile cristalelor.

De aceea multor cristale li se pot aplica diverse tratamente industriale, precum:

DECOLORARE – unele pot fi albite. De exemplu Jadul alb este de fapt Jadeit supus albirii chimice.

COLORARE pentru a intensifica, stabiliza sau uniformiza culoarea. Se poate intampla la unele exemplare de Granat, Lapis Lazuli, Malahit, Turcoaz.

COLORARE pentru a oferi o gama mai variata de culori. De exemplu se practica aceasta procedura la la Agate, Jad, Howlit.

INCALZIRE (tratare termica, ardere in cuptor) astfel culoarea lor devine mai vie, mai puternica. Poate fi cazul Citrinului, care, la origine ori are o culoare galben murdar – deloc atragatoare – ori este… Ametist, care, supus unui proces termic, se transforma din violet in galben. Nu se schimba cu nimic proprietatile cristalului, deci nu va temeti daca aveti un citrin „tratat”, pentru ca el detine oricum toate proprietatile Cuartului, la care se adauga si vibratia culorii capatate: galben.

IRADIEREA pentru a amplifica sau schimba culoarea. Poate fi cazul unor cristale de Cuart Fumuriu.

  • RECONSTITUIREA.  Unele cristale sunt foarte fragile, moi, de duritate mica, de aceea ele sunt supuse unei proceduri industriale prin aplicarea unor lianti care maresc astfel duritatea pietrei. Se poate intampla la Crisocola, Turcoaz, Malahit.
  • Exemplu: un turcoaz in forma sa naturala este rar, ca atare majoritatea cristalelor sub aceasta titulatura sunt ori Turcoaz reconstituit (praf de Turcoaz natural „legat” in diverse forme) ori Howlit vopsit in culoarea specifica Turcoazului (care poate fi gasit de multe ori sub numele de Turcoanit). Metoda de a descoperi ce fel de turcoaz aveti, este – daca va puteti permite – ciobirea cristalului. Daca interiorul e alb, atunci este Howlit vopsit. Daca e de culoare bleu uniforma, atunci este varianta reconstituita.

Tot la capitolul Reconstituire, poate fi amintita si UMPLEREA fisurilor cu rasini sau chair cu material plastic. Fisurile si gaurile sunt asolut normale la o piatra naturala, dar daca exemplarul este prea frumos ca sa fie dat la o parte, industrial poate fi umplut cu rasini care uniformizeaza suprafata pietrei imperfecte.

CUFUNDAREA pietrelor intr-o baie de ulei pentru a le oferi luciu. Exemplu: Malahitul, care poate avea o suprafata usor uleioasa, altfel piatra ar fi mata si cam uratica…

IMITATIA. Unele cristale sunt reproduse industrial. Nu pentru a pacali cumparatorul, ci pentru ca au la origine aceeasi compozitie chimica, dand nastere in laborator unui cristal asemanator celui natural. Poate mai accesibil ca pret si mult mai bun in privinta aspectului sau claritatii. Frumoase, desigur, dar nu contin energia pamantului, asa cum o au cristalele naturale, dar, ca aspect, pot fi net superioare celor naturale, deci nu sunt de neglijat! Exemplu: exista Malahit imitatie, Diamant artificial, Rubine artificiale, imitatii de Chihlimbar, de Turcoaz, de Piatra Lunii, de Opal…

CRISTALE CU NUME SIMILARE. Unele cristal poarta (aproximativ) acelasi nume – cel putin in romaneste – cu cristalele naturale. Exista Turcoanit in loc de Turcoaz, Opalit in loc de Opal, Piatra soarelui artificiala in loc de Piatra soarelui naturala, ceea ce, desigur, poate naste confuzii frecvente.


CITITI AICI un articol despre numele cristalelor.