Articolul continua in pagina 2
1Ā 2
La inceput a fost cuvantul, spune Biblia in Geneza, evidentiind astfel forta creatoare a cuvantului, deoareceĀ cuvantul creaza, cuvantul naste viata, cuvantul da directia. Gandeste-te doar cate cuvinte au rol decisiv in viata noastra:
- un simplu DA ne decide starea civila
- un banal ADIO inchide un capitol
- un scurt SALUT iti deschide o lume
- numele tau iscalit pe o hartie dicteaza soarta bugetului tau
- o cerere in casatorie este si ea creatoare de lumi
Toate sunt CUVINTE si, desi par atat de banale, ele poarta o incarcaturaĀ mai mare decat ai putea crede.
1. Evita sa spui NU! Transforma orice fraza intr-o afirmatie.
Scoate din vocabular negatia. Vei vedea ca totul capata alta energie in ceea ce faci. Evita cuvinte precum: nu pot, nu cred, nu stiu, nu am, nu sunt, nu merit, nu merge… Toate pot fi transformate usor in afirmatii clare si pozitive.
In loc de ānu potā SPUNE āfac tot posibilul sa…ā
In loc de ānu stiuā SPUNE ātrebuie sa invat cum sa…ā
In loc de ānu mergeā SPUNE ālucrez inca la…ā
2. Evita cuvantul INCERC
Cuvantul INCERC contine din start o doza de nesiguranta. Cand spui āincerc sa ajung la timpā, pui deja o marja de eroare asumata din start, pentru ca daca nu ajungi la timp, de fapt chiar te-ai tinut de cuvant: doar ai incercat ā dar n-a iesit ā nu ai si ajuns la timp. Daca eviti cuvantul incerc, iti asumi succesul actiunii si pornesti spre scopul final pozitiv deplin.
Ca atare: de cate ori decizi ceva, nu spune āincerc sa facā¦ā, ci āvoi face ā¦ā, „voi reusi saā¦”. Programarea mentala pozitiva genereaza succesul!
3. Evita cuvantul PROBLEMA
De cate ori nu spui āe o problema care…ā. Ei, daca ai renunta la cuvinte de acest gen si le-ai formula altfel, problema nici nu ar mai exista.
Ca atare: in loc de āproblemaā spune āproiectā, āactiuneā, āprovocareā, āsituatieā, cum doresti, pentru ca problema chiar ti va crea probleme!
4. Evita cuvintele cu incarcatura negativa: dezastru, ghinion, groaznic, rau, haos…
Multi isi incep povestea vietii lor cu tot felul de cuvinte de genul: viata mea a fost unĀ dezastru, planul sentimental a mersĀ ingrozitor, cariera mea este unĀ esec, amĀ ghinionĀ orice as face, suntĀ blocatĀ intr-o zonaĀ sumbraĀ de cativa ani, suntĀ singurĀ de ani de zile…Ā Cand emiti un gand, cand spui o poveste, cand descrii o situatie, fii atent din start ce incarcatura dai cuvintelor folosite. Practic, poti sa-ti programezi mental viata intr-o tenta negativa chiar printr-un singur cuvant.
Ca atare:Ā evita cuvintele cu impact negativ: dezastru, catastrofa, necaz, tristete, suparare, chin, depresie, boala, ghinion, singurate.Ā Nu-ti mai prezenta viata – trecutul, prezentul, viitorul – in cuvinte cu un continut negativ major.Ā Schimba polaritatea frazelor ale, din negatii in afirmatii!Ā Ćn loc de āsunt singurā ānu am pe nimeniā āviata mea sentimentala e un dezastruā SPUNE ācaut persoana potrivita mieā sau āstiu ca voi intalni omul visat de mine la momentul potrivitā.Ā In loc de ānu gasesc un loc de muncaā SPUNE āacum sunt intre doua joburiā sau āma indrept spre altul mai bunā.Ā Ćn loc de ānu am bani pentru…ā SPUNE āadun acum bugetul necesar pentru…ā sau āsunt pe cale sau caut solutii sa obtin suma necesara pentru…ā.Ā Ćn loc de āam nevoie de cutare lucruā SPUNE āĆ®mi doresc cutare lucruā (si cuvantul nevoie are conotatii negative). Ćn loc de ānu am noroc la femei/barbatiā SPUNE ācaut persoana cea mai potrivita mieā s.a.m.d.
5. Evita formularile care ofera din start o solutie negativa
De multe ori lumea spune: „Relatia aceasta se va termina cu o casatorie?”. Practic, o astfel de formulare programeaza finalul sigur, pentru ca persoana gandeste de fapt ca totul se va termina intr-o zi.
Ca atare: Ć®n loc de ārelatia mea se va termina cu o casatorie? SPUNE ārelatia aceasta duce/ajunge la o casatorieā sau āva fi incununata cu o casatorieā, nicidecum cum se va termina relatia mea? Chiar vrei sa se termine?
6. Evita etichetele, judecatile, cuvintele negative aruncate aiurea
Nu transmite nimanui ganduri sau cuvinte dure, efectul lor ar putea fi mai mare decat ai putea crede. Adu-ti aminte de cate ori ai spus cuiva āesti un prostā, ādu-te draculuiā etc, ca sa aflati, dupa o vreme, ca persoana respectiva chiar a trecut printr-un moment critic. Sau de cate ori ai auzit despre tine un cuvant negativ si te-ai influentat atat de tare, incat chiar s-a trasnformat in realitate. Toate aceste situatii sunt urmare a energiei transmise prin cuvinte de la unii la altii.
Ca atare: evita sa pui etichete necuvenite (ba chiar si cuvenite) cuiva, deoarece chiar si barfa, critica sau judecata sunt forme-gand sau cuvantĀ ce arunca asupra celui caruia i le spui poveri energetice negative care mai devreme sau mai tarziu isi vor face efectul.
7. Evita sa arunci vorbe rele la final de drum
De cate ori n-ai auzit ca fostul iubit are cine stie ce probleme la un an dupa ce v-ati despÄrtit? Sau ca fosta sotie trece prin dificultati majore dupa ce ati divortat? E pentru ca, la finalul relatiei, nu ai putut trece peste toate cu capul sus si ai aruncat vorbe ā firesti, omenesti, poate ā care s-au lipit de aura sa energtica precum un scai si care i-au subrezit scutul energetic.
Ca atare: oricat de greu ar fi, oricat de urata ar fi separarea, inchide acel capitol trist din viata ta fara vorbe aruncate la furie, de genul ālas ca ai sa platesti tuā sau āsa ti se intoarca dubluā pentru ca, din pacate, de cele mai multe ori chiar se intampla. Mai degraba spune āte iertā, āma eliberezā, āte el.iberezā, āiti dau drumulā, ātrec peste astaā, āce a fost a fostā, ba chiar si un sincer ā multumesc pentru rolul pe care l-ai jucat in viata meaā ar fi de preferat pentru a te debarasa complet de fosta iubire, fara a purta sentimente.
Articolul continua in pagina 2
1Ā 2